(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада биримдикте жана ынтымакта жашаган элдердин достугун чыңдоодо меймандостуктун ролу каралат. Кыргыз элинин меймандостук салттары байыртадан бери келе жаткан улуттук маданияттын маанилүү элементи болуп саналат. Меймандостук сыйурматтын, ак ниеттүүлүктүн символу гана болбостон, ар улуттун өкүлдөрүнүн ортосунда ишенимдүү мамилелерди орнотууга жардам берген маанилүү социалдык механизм катары да иштери белгиленет. Тарыхта кыргыз коомчулугунда конок улутуна, социалдык абалына карабай жакшылыктын жарчысы катары кабыл алынат. Конокторду тосуп алуу ар дайым өзгөчө сый-урмат, меймандостук жана эң сый тамак менен менен коштолот. Макалада коноктордун ар кандай категориялары, аларды кабыл алуунун өзгөчөлүктөрү жана азыркы дүйнөдө бул салттын мааниси кеңири талдоого алынат. Меймандостук салттары улуттар аралык ынтымакты чыңдоодо, тынчтыкты, элдердин ортосундагы достукту жана өз ара түшүнүшүүнү сактоого көмөк көрсөтүүдө негизги ролду ойноп келет. Ааламдашуу шартында меймандостук маданий айырмачылыктарды жоюунун жана эл аралык мамилелерди өнүктүрүүнүн, чыңдоонун маанилүү бир куралы болуп калат.