(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада XIX к. экинчи жарымы XX к. башындагы кыргызтаануу багытына салым кошкон чыгыштаануучу, этнограф изилдөөчүлөр В.Наливкин, Г.Загряжскийдин кыргыздардын салтуу турмушун чагылдырган этнографиялык эмгектерине анализ жасоого аракет жасалган. Макалада белгиленгендей, В.Наливкин өзүнүн эмгектеринде Наманган уездиндеги кыргыздардын жер иштетүүчүлүк ыкмаларын: оруу, жыйноо, себүү ж.б; малчылык турмуштагы: малды кыркуу, тери иштетүү, жутчулук сыяктуу салттуу көчмөн-малчылык, көчмөн-отурукташкан чарбаны чагылдырган. Ал эми Г.Загряжский болсо Чуй аймагындагы кыргыздардын салтуу коомдук түзүлүшүн, кыргыз үй-бүлөсүнүн күнүмдүк турмушу, ар бир үй-бүлө мүчөсүнүн аткарган кызматы; кыргыздардын малды багуу тажрыйбасы, аркан жасоо ж.б. салттуу көчмөн турмуштагы кайталануучу процесстерге анализ жүргүзгөн. Макалада белгилегендей В.Наливкин, Г.Загряжскийдин эмгек теринин өзгөчөлүктөрү, авторлордун изилдөөлөрү өздөрү түздөн-түз катышкан талаа материалдарынын натыйжасында жыйналгандыктан этнографиялык баалуу тарыхый булактык мүнөзгө ээ экендиги белгиленет.