(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада азыркы мезгилдеги Кыргыз Республикасынын түштүк аймактарында адамдык капиталдын калыптанышынын жана өнүгүшүнүн демографиялык аспектилери изилдөөгө алынды. Мында демографиялык динамикасынын мүнөздөмөлөрүнө, анын ичинде төрөлүүнүн, өлүмдүн, миграциянын деңгээлине, ошондой эле калктын структурасына жана жаш өзгөчөлүгүнө көңүл бурулат. Өлкөнүн түштүк аймактары, анын ичинде Ош, Жалал-Абад жана Баткен облустары калктын жыштыгы, жаш курак түзүмү жана миграциялык агым менен мүнөздөлөт. Макалада билимге, саламаттыкты сактоого жана социалдык кызматтарга жеткиликтүүлүк сыяктуу адамдык капиталды өнүктүрүүдөгү демографиялык факторлордун ролу баса белгиленген. Калктын квалификациясынын деңгээлине, ошондой эле мигранттардын акча которууларынын эсебинен региондун экономикалык туруктуулугуна олуттуу таасир этүүчү тышкы эмгек миграциясынын таасирине өзгөчө көңүл бурулат. Ошондой эле, өлкөнүн түштүгүндөгү социалдык- экономикалык өнүгүүнү пландаштыруу процесстерине демографиялык маалыматтардын жетишсиз интеграцияланышы менен байланышкан көйгөйлөрдү жана кыйынчылыктарды карайт. Макалада адамдык капиталдын сапатын жогорулатууга багытталган комплекстүү стратегияларды иштеп чыгуу, анын ичинде калктын билим деңгээлин жогорулатуу, кесиптик даярдоо жана жашоо шарттарын жакшыртуу зарылчылыгы баса белгиленген. Теманын улуттук өнүгүү контекстинде актуалдуулугу баса белгиленип, Кыргызстандын түштүк аймактарынын демографиялык потенциалын натыйжалуу пайдалануу боюнча сунуштар берилген.