(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Туугандар жана туугандык мамиле жөнүндөгү концепция бардык коомдордо чоң мааниге ээ болуп келет. Туугандык - биринчи орунда биологиялык келип чыгуусунун негизинде түзүлүүчү адамдар ортосундагы мамиле болуп эсептелет. Туугандар бир дарактын бутактары бир бактын мөмөлөрү, алар кандаш туугандык байланыш аркылуу бири-бири менен мамиледе болушат. Тарыхчы жана этнограф үчүн элдин тарыхын, коомдун социалдык институттарын, алардын ичинде туугандык системасын окуп үйрөнүү өтө маанилүү. Бул маселеде, туугандык системасы – өзүнчө бир ачкыч, бул ачкыч аркылуу биз белгилүү бир элдин тарыхы жөнүндө өтө маанилүү маалыматтарды алабыз. Макалада, ислам дининдеги адамдын жаралышы, Адам атадан тараган жалпы адамзат, алардын өзгөчөлүктөрү, алардагы кулк-мүнөз, жүрүм-турум, адеп-ахлак маселесиндеги окшоштуктар, айырмачылыктар, өзгөчөлүктөр жөнүндө айтылат. Ал эми макаланын өзөгү катарында туугандык мамилелер алардын ислам дининдеги берилиши жана ошондой эле этнология илиминдеги бул маселенин аталышына, аныктамасына, келип чыгуусуна, бүгүнкү күндөгү классификациялануусуна байланыштуу маалыматтар берилди. Темада көрсөтүлгөн “сыльятул-архам” – туугандык мамилелердин ислам дининдеги колдоого алынуусу жана сакталуусу маселеси изилденди.