(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада салттуу коомдогу кыргыз элинин турмушундагы кийиз кол өнөрчүлүктүн мааниси жана азыркы мезгилде аныкталган өзгөрүүлөр баяндалат. Кийизди өнүктүрүү үчүн негизги мал чийки заты катары койдун жүнүнө мүнөздөмө берилет. Ала кийиз килемин жана шырдакты даярдоонун технологиялык баскычтарына көңүл бурулуп, кийиз жасоо процессин коштогон айрым каада – салттар жана ырым-жырымдар каралды. Нарын, Ысык-Көл жана Чүй облустарынын аймактарын камтыган талаа этнографиялык экспедицияларынын негизинде заманбап мезгилде кийиз килемдерди жасоодо өзгөрүүлөр жана жаңылыктар аныкталды.