(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Умай эне түрк жана кыргыз мифологиясында энелик, төрөт, берекенин кудайы катары белгилүү. Ал айрыкча балдардын жана аялдардын коргоочусу эсептелип, көчмөн элдердин руханий дүйнөсүндө чоң мааниге ээ. Боз үй да көчмөн маданияттын символу болуп, анын түзүлүшү космостук дүйнө тааным менен тыгыз байланышта. Умай эне менен боз үйдүн ортосундагы байланыш – бул көчмөндөрдүн үй-бүлөлүк салттарын жана ыйык касиеттерин даңазалаган көрүнүш.