(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Ар бир ата-эне балдарынын келечеги, жакшы жашоосу жөнүндө ойлонот жана кам көрөт. Кыргыздар балдарын үйлөндүрүүнү ата-эненин милдети катары эсептейт. Бул үйлөнүү салты кудалашуудан, кыздын ата-энесине жуучулук жиберүүдөн башталат. Макалада кыргыздардын кулалашуу салты жана анын өзгөчөлүктөрү каралат. Кыргыз элинин да үйлөнүү үлпөтү Орто Азияда жашаган элдердикине салыштырмалуу бир аз өзгөчөлүктөрү бар. Кудалашуу – бул никелешүү алдында ата-энелердин нике тууралуу макулдашуусу, убадалашуусу. Кудалашуу үйлөнүү үлпөтүнүн негизги бөлүгүнүн бири болуп саналат. Кыргыздарда кудалашуунун бел куда, бешик куда, кайчы куда сыяктуу түрлөрү бар. Кудалашуу демилгеси жигиттин ата-энеси же алар жиберген жуучу кыздын ата-энесине же жакын тууган-туушкан- дарына баруудан башталган. Жуучулардын башкы милдети кызды күйөөгө берүү үчүн атасынын макулдугун алуу болгон.