(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада кыргыз элинин жаратылышка, тирүү жандыктарга, жалпы эле айлана-чөйрөгө аяр мамилеси кеңири талдоого алынган. Ал эми автор ошондой эле адеп-ахлак нормалары иш-аракеттердин мазмунун аныктап, адамдардын эмне кылышы керектигин тактаса, жүрүм-турум маданияты адеп-ахлактык талаптар жүрүм-турумда кандайча конкреттүү ишке ашырыла аларын, алардын кандай формалары бар экенин, бул формалар табигый жана органикалык жана адам менен байланыштырып, анын жашоосунун күнүмдүк эрежеси болуп калгандыгын билдирген. Мындан тышкары, макалада кыргыздардын табиятка жана жаныбарларга карата Табу аракеттери чагылдырылган. Табу байыркы кыргыз элинин күнүмдүк турмушунда маанилүү роль ойногон. Макалада көчмөн кыргыздардын күнүмдүк турмушундагы малга болгон мамилеси, мал союунун ыкмалары да чагылдырылган. Кыргыз маданиятындагы малдын өлүгүн союунун этикет эрежелери да кеңири берилген.