(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада тарых илиминин санариптик трансформациясынын өзгөчөлүктөрү жана маалыматтык-коммуникациялык технологияларды (МКТ) колдонуу каралат. Санариптик ыкмалардын изилдөө ыкмаларына, булактарды талдоого жана тарыхый илимдеги интердисциплинардык мамилелерге тийгизген таасири талданат. Тарыхый информатика, санариптик тарых жана санариптик гуманитаристика тармактарынын өнүгүүсүнө жана санариптик булактарды, анын ичинде «born-digital» материалдарды пайдаланууда пайда болгон маселелерге өзгөчө көңүл бурулат. Санариптештирүү шарттарында тарыхый илимдин өнүгүү этаптары, сандык ыкмалардан баштап чоң маалыматтарды анализдөөгө жана машиналык үйрөнүүгө негизделген заманбап аналитикалык моделдерге өтүү процесси каралат. Авторлор интердисциплинардык мамиленин маанилүүлүгүн жана академиялык, мамлекеттик институттардын санариптик тарыхый илимди өнүктүрүүдөгү кызматташтыгын баса белгилешет