(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Кыргызстандын түштүк аймагында орун алган улуттар аралык жаңжалдын саясий, социалдык-экономикалык кесепеттери. Теоретикалык негиздери. Социалдык экономикалык, маданий-тилдик, аймактык-статустук жана сепаратисттик кызыкчылыктар. 1990-жылдагы жана 2010-жылдагы улуттар аралык жаңжалдын чыгышынын себептерин салыштыруу ыкмалары аркылуу иликтөө жүргүзүү. Шаарда жашаган кыргыз жана өзбек улутунун өкүлдөрүнүн пайыздык көрсөткүчтөрү. Кыргыз жаштарынын шаарга агылып келүүсүнүн себептери. Тапкан кирешесине салыштырмалуу жашоо үчүн зарыл болгон каражат минимумунун статистикалык көрсөткүчтөрү. Эмгек акынын аздыгына, жашоо деңгээлдин төмөндүгү. Оштогу трагедиялык окуянын чыгышына түздөн-түз түрткү берген негизги факторлордун бири бул чечилбеген турак-жай маселеси. Демократиянын процесстердин жүрүшү менен элдин саясий активтивдүүлүгүнүн жогорулашы. Формалдуу эмес «Ош аймагы» жана сепаратисттик «Адолат» уюмунун түзүлүшү. Булардын талаптары. Жаңжалдын чыгышы. Эки тараптын тирешүүсү. Кандуу окуянын жүрүшү. Адам ресурсунун жоготулушу жана экономикалык чыгымдар. Конфликтин кесепеттери. Партиялык кызматкерлерди жазалоо. Партиялык органдардын конфликтин кесепеттерин жоюуга багытталган иш-чаралары.