(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Кыргыз журту, ата мекени жана кыргыздардын тууганчылык түшүнүктөрү “бир атанын балдары”, “урук”, “уруу” жана “эл” деген түшүнүктөргө байланыштуу. Мындай жалпылыктардын эң төмөнкү баскычы “бир атанын балдары” деп аталат. Кандаш туугандардан турган патриархалдык үй-бүлө “бир атанын балдары” деген түшүнүктүн кучагында камтылган. Уруу бул этникалык жалпылыктын көрүнүшү болгондугу илимде маалым. Бирок, анын түпкү маңызы мында гана эмес. Эң негизги маселе бул жерде уруунун социалдык түзүлүш катары тарыхый өнүгүүнүн бир баскычы болгондугунда