(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада 1970-жылдардагы Кыргызстандын айыл жергесинде жайгашкан орто мектептердеги эмгекке окутуу жана тарбиялоо системасында окуучулардын өндүрүштүк бригадаларынын жана мектептердин токой чарбаларынын иш-аракеттери каралат. Ар түрдүү себептерден жана жагдайлардан улам республикада эмгекке окутуп, үйрөтүүнүн жана тарбиялоонун аталган формалары кеңири жайылтылган. Аталган окутуу жана тарбиялоонун формалары мектеп окуучуларынын кесипти тандоосуна, алардын жөндөмдүүлүктөрүн ачылышына, эмгекке, жерге, айылга, мекенге, жаратылышка карата болгон сүйүүсүн, урматтоосун ойготууга таасирин тийгизип, зор көмөгүн көрсөткөн. Эмгекке үйрөтүү жана тарбиялоонун мындай формаларынын тажырыйбасы бүгүнкү күндө да абдан пайдалуу жана өзүнүн актуалдуулугун жогото элек.