(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Актуалдуулугу - макалада Советтик Кыргызстандын соңку сталинизм мезгилиндеги, саясий системанын катуу борборлоштуруу шартында, республикалык бийлик органдарынын өз алдынчалыгын чектеген айрым маселелери каралат. Ашыкча борборлоштуруунун залакасы жергиликтүү башкаруудагы айрым маселелерде, оперативдүү чечимдерди кабыл алууну кыйындаткан, бул региондун өнүгүшүнө жана коюлган милдеттердин тез аткарылышына олуттуу тоскоолдук кылган. Бул көйгөйлөрдү чечүү толугу менен борбордук бийликтен көз каранды болгондугу, бардык кадр жана уюштуруу маселелери союздун деңгээлиндеги бекитүүнү талап кылган. Изилдөөнүн максаты - Борбордук жетекчилик саясаттын негизги багыттарын, анын ичинде экономиканы калыбына келтирүүнү, кадрларды даярдоону жана социалдык жана экономикалык чакырыктарга каршы күрөшүүнү кантип, аныктаганын карап чыгуу болуп саналат. Изилдөөнүн натыйжасында Коммунисттик партиянын ишмердүүлүгүнө көңүл бурулат. Партия мамлекеттик жана коомдук уюмдарды координациялоо менен башкарууда негизги ролду ойногон. Бул учурда, саясий система тарыхый жагдайлардын чакырыктарына жооп берип, натыйжалуу иштеген.