(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Негизги максатыбыз Жалал-Абаддагы мугалимдер институтунун тарыхын тактоо, Ата мекендик тарыхтын билим берүү, эл агартуу багытын толуктоо . Илимий макаланы даярдоодо илимде колдонулган ыкмалар эске алынып, системалуулук, объективдүүлук, өнүгүү, жалпы байланыш жана тарыйлуулук принциптери толук сакталып, маалыматтарды иргөө, тарыхый салыштыруу ыкмасынын натыйжасында жаңы маалыматтарды табууга мүмкүнчүлүк түзүлдү. Герменевтика ыкмасы Жалал-Абад шаарында 1948-1955-жылдары уюшулган мугалимдер институту тууралуу айтылып келген маалыматтарды тарыхый фактылар менен тактоого, ал эми анализ жана синтез, индукция жана дедукция, абстрактуулуктан конкреттүүлүккө өтүү, логикалык жыйынтык ыкмалары изилдөө аракетинин натыйжага жетүүсүнө жардам берди. Изилдөө аракетинин негизги жыйынтыктары катары борбордук, областык архив фондуларында сакталган маалыматтар, тарыхый эмгектер чогултулуп, Жалал-Абаддагы мугалимдер институтунун тарыхы жазылды. Иликтөөгө алынган теманын илимий баалуулугу болуп, Кыргызстан тарыхынын билим берүү тарыхын, руханий маданиятынын динамикасын тактоого салым кошуу саналды. Изилдөөгө алынган теманын жыйынтыктарын Кыргызстан тарыхын окутууда изилденген тема катары колдонууга сунуштоо анын практикалык маанисинен кабар берет. Бул теманын алкагында Кыргызстандын түштүгүндөгү окуу жайлардын тарыхын тактоого, илимий иштерди улантууга изилдеген эмгек катары салым кошот.