(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Кыргыздардын тарыхынын көп бөлүгү кытай булактарында жатат. Бирок 19-кылымдан баштап батыш окмуштуулары эски кытай тилин үйрөнүп, кытай архивдерине кирип жүздөгөн эски кытай булактарын окуй алышкан. Ошондуктан кытай булагы сыяктуу батыштагы изилдөөлөр да кыргыз тарыхы үчүн абдан маанилүү болуп саналат. Ошол батыш окмуштуулардын бири, синолог Вольфрам Эрберхард. Ал байыркы кытай тилин үйрөнүп көптөгөн эски булактарды окуп, Кытай тарыхы, түрк элдеринин тарыхы тууралуу эмгектерди жазып илим дүйнөсүнө чоң салым кошкон. Анын эмгектери немис, англис, түрк тилдеринде жарык көрүп, башка тилдерге да которулган. Тилеке каршы анын эмгектери орусча же кыргызча которубаганы үчүн биздин коомго белгисиз боюнча калган. Ал байыркы кытай булактарына таянып байыркы түрк тектүү элдерди, анын ичинде кыргыздар тууралуу да маалымат берген. Бул макалабызда Вольфрам Эрберхарддын кыскача өмүр баяны тууралуу маалымат берүү менен бирге анын эмгегинин ичиндеги кыргыздар деген бөлүмдү которуп, кыргыз илим дүйнөсүнө жеткиргенге аракет кылабыз.