(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул изилдөө XIII кылымда кыргыздардын Монгол империясы менен болгон мамилесине арналып, ар түрдүү тарыхый булактардын сынчыл талдоосуна негизделип жазылды. “Моңголдордун купуя тарыхы”, Рашид ад-Диндин “Жами ат-таварих” эмгеги жана XV кылымдагы булактардын негизинде эки элдин аскердик-саясий, социалдык жана этномаданий өз ара аракеттери каралды. Айрыкча, кыргыз урууларынын моңгол баскынчылыгына каршы күрөшү боюнча карама-каршы маалыматтарга өзгөчө көңүл бурулду. Изилдөө моңгол баскынчылыгынын кыргыздардын социалдык түзүлүшүнө, саясий институттарына жана этникалык иденттүүлүгүнө тийгизген узак мөөнөттүү таасирин көрсөтүп, Борбор Азиядагы этногенез жана мамлекеттик түзүлүш процесстерин тереңирээк түшүнүүгө салым кошот.