(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Борбордук Азия ички жана европалык энергетикалык көз карандысыздыкты камсыз кылуу жагынан келечектүү аймак катары көптөгөн мамлекеттердин кызыкчылыктарынын кесилишинде турат. Мында куралдуу кагылышуулардын тутанышы, диний карама-каршылыктар, социалдык маселелер боюнча кагылышуулар жана жалпы теңсиздик эл аралык мамилелердеги чакырыктарды түзүүчү фактор болуп калууда. Аймактагы көптөгөн көйгөйлөр өз ара тыгыз байланышта болуп, алардын ар бири бириккен түрдө аймактын туруктуулугуна коркунуч жаратууда. Мындай көйгөйлөрдүн катарына тышкы коркунучтар, диний экстремизм жана террорчулук, наркотрафик, чек ара маселелери, суу тартыштыгы социалдык маселелер, жумушсуздук, миграция жана башка бир нече факторлор кирет. Энергетикалык каатчылык жана энергетикалык ресурстарды диверсификациялоо да актуалдуу. Суу ресурстарына болгон талап, терроризм жана экстремизм, баңги заттарды мыйзамсыз жүгүртүү, чек ара чыр-чатактары боюнча ички кыйынчылыктардын, чыр-чатактардын жана тирешүүлөрдүн контекстинде Борбордук Азия мамлекеттеринин улуттук коопсуздугуна коркунуч туулууда, анткени аны камсыздоо системасы бардык тараптан кысымга алынууда. Аймактык коопсуздук маселелери боюнча да Борбордук Азия өлкөлөрүнүн эл аралык кызматташуусу темасын изилдөө актуалдуу жана учур талабы болуп саналат.