(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Осмон мамлекети менен Орто Азия хандыктарынын байланыштарын чагылдырган түрк тарыхнаамасын эки топко бөлүп кароого болот. Аталган мамлекеттердин ортосундагы байланыштар Осмон мамлекети доорунда жана Түркия Республикасы мезгилинде жүргүзүлүп келген. Осмон мамлекети доорундагы Орто Азия менен байланыштар тууралуу изилдөөлөр биринчи мезгилде өтө аз кездешет. Ал эми Түркия Республикасы доорунда Ататүрк тарабынан курулган Түрк тарых коому башка тарыхый аспекттерден менен кошо Осмон-Орто Азия байланыштарын изилдөөгө басым жасалып келет. Макалада түрк тарыхнаамасында Осмон-Орто Азия байланыштары кандай чагылдырылган жана кайсы саясий, экономикалык, маданий маселелер каралганы талдоого алынат.