(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада Түркстан регионундагы калктын онугуусунун демографиялык, маданий, социалдык жана саясий аспектилери каралат. Отурукташкан жана көчмөн калктын этномаданий өз ара аракеттешүүсү, миграциялык процесстердин жана Россия империясынын колониялык саясатынын чарбалык жана коомдук институттарга тийгизген таасири талданат. Шаардык жана айылдык конуштарды уюштуруунун салттуу формаларына, махаллейлердин ролуна торе, кожа, толенгут жана шалаказахи сыяктуу этносоциалдык топторго басым жасалат. Региондун этникалык түзүлүшүн изилдөө коомдук мамилелерди трансформациялоо мыйзам ченемдүүлүктөрүн, ошондой эле саясий жана экономикалык өзгөрүүлөрдүн казак бирдейлигин калыптандырууга тийгизген таасирин аныктоого мүмкүндүк берет.