(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Падышачылык доордогу изилдөөчүлөр тарабынан Фергана өрөөнүндө жашаган элдердин этникалык тарыхынын негизги аспектилерин, алардын салттуу жашоо образын, адеп-ахлагын, үрп-адаттарын, ырым-жырымдарын жана жалпы эле материалдык жана руханий маданияттына таандык көптөгөн маалыматтарды чогултуу, системалаштыруу, классификациялоо, талдоо жана жалпылоо үчүн көп иштердин жасалгандыгы маалым. Алардын катарында аталган изилдөөчү жубайлар — В.П. жана М. В .Наливкиндердин салымы чоң. Макала Орусия империясынын колониялык саясатынын шарттарында Фергана өрөөнүндөгү этномаданий интеграцияны талдоого арналган. Фергана өрөөнүндөгү этномаданий интеграция процессин уникалдуу тарыхый көрүнүш катары карашкан орусиялык изилдөөчүлөр. В.П. жана М. В. Наливкиндердин эмгектерин талдоого олуттуу орун берилген. Авторлордун аймактын ар түрдүү этносторунун өз ара аракетин тарыхый, маданий жана социалдык өзгөрүүлөрдүн өңүтүнөн этникалык курамдын трансформациялануу жана маданияттар аралык байланыштарын, ошондой эле интеграциялык процесстердин шарттарында салттуу маданияттын элементтеринин сакталышына талддого алышкандыгы көрсөтүлдү.