(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада Кыргызстандагы антропология илиминин калыптануу жана өнүгүү процесси, ошондой эле академик Абылабек Асанканович Асанкановдун анын институционалдашуусуна кошкон салымы каралат. Автор өлкөдөгү антропология илиминин өнүгүшүнүн үч негизги этабын талдайт: революцияга чейинки мезгил, советтик мезгил жана постсоветтик доор. Улуттук антропологиялык мектептин түзүлүшүнө, диссертациялык кеңештин ачылышына, Кыргызстандын жогорку окуу жайларында профилдик кафедралар менен факультеттердин негизделишине өзгөчө көңүл бурулат. Ошондой эле, антропология илиминин азыркы учурдагы чакырыктары жана көйгөйлөрү, анын ичинде адистерге болгон суроо-талаптын аздыгы, илимий изилдөөлөрдү каржылоонун жетишсиздиги жана эл аралык академиялык дискурстарга алсыз интеграция маселелери талкууланат. Макалада антропологиянын актуалдуу социалдык-маданий маселелерди чечүүгө жөндөмдүү илим катары мындан ары өнүгүшүнүн маанилүүлүгү баса белгиленет.