(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макаланын предмети – «Манас» эпосунун тили, негизги объектиси – эпосто колдонулган бөтөн сөздүү синтаксистик конструкциялардын тематикалык, мазмундук түрлөрү болуп эсептелет. Мында улуу манасчы С. Орозбаковдун вариантындагы «Манас» эпосунда колдонулган бөтөн сөздөр жана бөтөн сөздүү конструкциялардын тематикалыкмазмундук түрлөрүн иликтөө максаты коюлган. Анализдөө жана синтездөө, салыштыруу, баяндоо усулдарынын негизинде эпосто колдонулган бөтөн сөздөр тематикалык-мазмундук жактан 8 түргө ажыратылып көрсөтүлөт. Алар: эки, же үч жактын сүйлөшүүсү, диалог-баян; ички ой, монолог; бата; накыл кеп; ушак кеп, күңкүү кеп, аңыз кеп; ураан, чакырык; кат катары колдонулат.