(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Махмуд Кашкарини «Дивани лугат-ат түрк сөздүгү» авторду ареалдык тил илиминин негиздөөчүсү катары тааныткан. Бул жерден көңүлдү М. Кашкаринин көп тилдерди билүү өзгөчөлүгүнө жана ал түзгөн дүйнөнүн картасына буруу зарыл. Сөздүк филология илиминде ар тараптан изилденип келгендиги менен дүйнөнүн картасы тууралуу кыйыр түрдө айтылат. Негизинен картада камтылган топонимдер аркылуу сөздүк жаңы деңгээлге көтөрүлгөн. Түрк урууларынын географиялык чек аралары, тил байланыштарынын өзгөчөлүктөрү, илимдин ар кыл тармактары жана багыттарынын чегин аныктоо процесстери чагылдырылат.