(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макала жазма жана алфавит, алардын типтери жөнүндөгү жалпы маселелер жөнүндө кыскача маалымат берүү менен, бүгүнкү күнгө чейин Орхон-Енисей жазмасы деген ат менен белгилүү болуп келген орток түрк жазма эстеликтеринин ичинен Енисей жазмасын байыркы кыргыз жазмасы деп кароо зарылдыгын көтөрөт. Ошону менен эле катар кыргыз эли Октябрь революциясына чейин эле араб графикасында Орто Азия орток Чагатай жазмасын колдонуп келгендигин белгилейт.