(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Аймактык тил илимин өнүктүрүүдө топонимдердин семантикалык өзгөчөлүктөрүн аныктап изилдөө эӊ зарыл кадамдардын бири болуп саналат. Энчилүү аттардын жана топоним сыяктуу өзгөчө аталыштардын семантикасы өз-өзүнчө чечмеленип каралат. Топонимдин семантикасын аныктоодо биз топонимдердин өзгөчөлүгүн эске алып, баштапкы сөздүн семантикасына (апелляция) таянабыз. Семантикалык изилдөөдө топонимдердин энчилүү жана жалпы аталыштар системасындагы орду, кайсы бир адамдардын жана бүтүндөй бир жамааттын кебинде колдонулуш өзгөчөлүктөрү, аталган объекттерге карата сүйлөөчүлөрдүн мамилеси ошондой эле тилдик каражаттардын топонимикада колдонулушу, ар бир аталыштын уникалдуулугу эске алынат.