(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада илим жаатында кыргыз кыз-келиндеринин ичинен биринчилерден болуп докторлук ишин коргогон чыгаан окумуштуу, филология илимдеринин доктору,профессор, Улуттук илимдер академиясынын академиги Бүбүйна Өмүрзаковна Орузбаеванын кыргыз лингвистикасындагы байыркы түрк жазуу эстеликтери, кыргыз адабий тилинин тарыхы, тилдердин өз ара байланышы (кыргыз жана орус тилдери), жалпы элдик тил менен адабий тилдин карым-катышы, кыргыз тилинин грамматикасы (морфология жана сөз жасоо), лексикология жана лексикография, кош тилдүүлүк, интерференция сыяктуу маселелердеги илимий эмгектери иликтөөгө алынды. Ошону менен катар Бүбүйна Өмүрзаковнанын кыргыз тилинин тарыхына, грамматикасына, лексикология, лексика, терминологиясына арналган кыргыз тил илиминдеги илимий деңгээлде алгачкылардан болуп иштелип чыккан эмгектери жана сунуштаган урунттуу теориялык маселелери каралды. Шакиртерди даярдоодо кыргыз тил илимине кошкон зор салымы да белгиленди.