(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада В.И. Шаповаловдун илимий мурасы каралган. Анын кыргыз оозеки эпикалык поэзиясынын орус тилине котормолордун адекваттуулугу жана эквиваленттүүлүгү проблемасы жөнүндөгү көз караштары. XX кылымдын 30-50-жылдарына чейинки мезгилдеги котормо таануу тарыхы, анын негизги айырмалоочу мүнөздөмөлөрү, концепциялары жана мамилелери чагылдырылган. Көрсөтүлгөн мезгилде басымдуулук кылган сөзмө-сөз жана эркин котормо, ошондой эле кыйыр котормо (сап аралык котормо) маселелерине өзгөчө көңүл бурулат. Түпнуска тилин билбеген котормочулар тарабынан жасалган котормолор котормо стандарттарына туура келбейт, демек, алардын негизги милдети – эпикалык чыгарманын мазмунун эстетикалык мүнөздөмөлөрдүн ар түрдүүлүгү менен жеткирүү милдетин аткарбайт деген ой негиздүү. Автор «СССР элдеринин эпосу» жана «Сибирь жана Ыраакы Чыгыш элдеринин фольклорунун эстеликтери» сериясында камтылган илимий жана фольклордук котормолорго жалпыланган мүнөздөмө берет.