(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Чыгымдарды эсепке алуу жана продукциянын өздүк наркын эсептөө ишкананын каржылык жана өндүрүштүк процесстерин натыйжалуу башкаруунун негизги инструменттери болуп саналат. Глобалдашуу, санариптештирүү жана атаандаштыктын күчөшү шарттарында бул процесстердин тактыгына, ачык-айкындуулугуна жана ийкемдүүлүгүнө болгон талаптар барган сайын актуалдуу болууда. Макалада чыгымдарды эсепке алуунун теориялык негиздери, өздүк наркты эсептөөнүн заманбап ыкмалары, эл аралык тенденциялар жана бул ыкмаларды Кыргыз Республикасынын экономикасында колдонуу өзгөчөлүктөрү каралган. Жүргүзүлгөн анализдин негизинде чектелген ресурстар шартында чыгымдарды эсепке алуунун натыйжалуулугун жогорулатуу боюнча сунуштар берилген.