(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада кыргыз санжыраларындагы “кызыл иттер” тууралуу мифологиялык сюжеттердин келип чыгышы, мифтик уламыштардын пайда болгон чөйрөлөрү, философиялык-диний маанилери жөнүндө сөз болот. Ит - карышкыр сыяктуу эле байыркы көп элдердин, анын ичинен кыргыз урууларынын да тотем-жаныбары болгондугун ырастаган илимий изилдөөлөр бар. Ит жаныбары байыркы кыргыздардын түшүнүктөрүндө түрдүү оорулардан, табигый ж.б. кокустуктардан, кайгы-муңдан арылтчу касиетке ээ болгон. Итти өлтүргөн жана кордогон чоң күнөө катары эсептелген.