(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада өкүлчүлүк институттарынын ар кандай типологиялары каралат. Алар Кыргызстандын суверендүү мамлекет катары саясий системасын демократиялаштыруу мезгилинде өзгөчө мааниге ээ. Макаланын максаты - бар болгон дорун өнүктүрүүчү типологияларды талдоо жана конституциялык укук теориясын жаңы билимдер менен толуктоо. Демократиянын негизинде илимде формулировкаланган түшүнүктөрдүн типологиясына, ар кандай бийлик бутактары менен институттарынын – президенттик республика, парламенттик республика ж.б. мамилелерине көңүл бурулат. Талдоо ошондой эле өкүлчүлүктүү органдардын функцияларын ишке ашыруу менен байланышкан мамлекеттик башкаруу системасын демократиялаштыруу көйгөйлөрүнө да көңүл бурду. Макалада методология диалектиканын принциптерине негизделип, аналогиянын, салыштыруунун жана структуралык методдун конкреттүү жеке илимий ыкмаларын эске алуу менен курулган. Макалада келтирилген корутундулар аларды мамлекеттик органдардын ишинде улуттук программаларды жана концепцияларды иштеп чыгууда пайдалануу үчүн практикалык мааниге ээ.