(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада адам укуктарын, плюрализмди жана өкүлчүлүктүн принциптерин бекиткен негизги документ – Конституция менен аныкталган Кыргызстандын саясий системасынын демократиялык мүнөзүнө талдоо берилген. Талдоо процессинде калыптануунун жана эволюциянын татаал жолун басып өткөн конституциялык башкаруу принциби бийликтин иш-аракеттерин элдик макулдуктун алкагында чектөө идеясынын материалдык ишке ашырылышы болуп калганы аныкталган. Көптөгөн мамлекеттерде кабыл алынган парламентаризм жана конституционализм концепциялары бул келечекке коюлган идеялар экенин жана өкүлчүлүктүү бийликтин демократиялык принциптеринин призмасы аркылуу чечилерин таанууга мүмкүндүк берет. Дээрлик бардык конституцияларда мамлекеттин негизги органдары жана бийлик бутактары, аларга берилген ыйгарым укуктар, ошондой эле алардын өз ара байланышы, бири-бирин кандайча тыйып, чектеп тургандыгы жөнүндө декларация камтылган деген тыянак чыгарылат. Кыргызстандын демократиялык институттарын куруу.