(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Азыркы Кыргыз мамлекетинин коопсуздугун коргоонун бирден-бир зарыл бѳлүгү - бул улуттун руханий-адептик коопсуздугун сактоо экендиги учурдагы коомдук мамилелерден таасын байкалып турат. Эгемендик алгандан кийинки жылдарда коомчулуктун менталдык дүйнѳтүшүнүүсүндѳ, адеп-ахлактык кѳз караштарында ѳзгѳрүүлѳрдүн болуп жаткандыгы улам барган сайын айкындалууда. Азыркы коомдук формат мурдагы адам баалуулугун аздектеген адептик нормалардан мүлк баалуулугуна артыкчылык берген нормаларга кѳбүрѳѳк ынгайлашууга жол ачууда. Бир караганда акыл-эс элегинен байкалып-байкалбай сызылып ѳтүп жаткан руханий-адептик нормалардын ѳзгѳрүүсү кылымдап калыптанып түптѳлгѳн улуттук нарк-насилибизге улам терс таасирин тийгизип келе жаткандыгына күбѳ болуудабыз. Макалада Кыргызстанда руханий-адептик коопсуздукту коргоо маселесинин актуалдуулугу каралат.