(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
1924-жылдын аягында Түркстан АССРи жоюлуп, анын ордуна улуттук-мамлекеттик бирикмелер келип чыккан. 1924-жылдын 14-октябрында Кара Кыргыз автономиялуу областы түзүлгөн. Бул тарыхый окуядан улам чачыранды кыргыз уруулары саясий, экономикалык, маданий жактан баш кошууга, өзүнчө улут катары калыптанууга мүмкүнчүлүк алды. Ошол эле учурда Кыргызстанда адабий чөйрө курала баштаган. Туңгуч адабий ийрим түптөлгөн. Адабиятка кызыккан жаштар адабий уюм түзүшүп, ага “Кызыл учкун” деген ат беришкен. Муну менен жаңыдан калем сынап жүргөндөр кесиптик жактан уюм дашуу, өзүнчө адабий чөйрө жаратуу багытында алгачкы кадамдар жасалган.