(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада Кыргыз Республикасынын облус статусунан республика макамына ээ болгондон башталган кыргыз басма сөзүнүн калыптанышын жана эволюциясын тарыхий талдоо жүргүзүлөт. Мамлекетттүүлүктүн таңында басма сөз өзгөчө роль ойногону белгиленет. Себеби СССР мамлекетинин институционалданышы, идеологиялык багыттарынын калыптанышы жана жайылышын басма сөзсүз элестетүү мүмкүн эмес. Гезит ММКнын эң алгачкы формасы катары өз учурунда башкы модернизациялык каражат катары каралган. Жаны гана тушоосу кесилген республиканын телчигүү жолунда туташ сабатсыздыкты жойуу сыяктуу ары оор, ары түйшүктүү милдетти аткарууда басма сөз опол тоодой милдетти аткарганына басым жасалат.