(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Бул макалада биз «ырааттуулук» түшүнүгүнүн өзү «жокко чыгаруу», «алып салуу», «абалдардын байланышы» категориялары менен тыгыз байланышта түшүндүрүлүп жаткандыгы жөнүндө сөз болуп жатат, ошондуктан ал эң толук туюнтманы төмөнкүчө алат: жокко чыгаруунун диалектикалык мыйзамы. Бул мыйзамдын эң маанилүү жагы (көрүнүшү) – ырааттуулукк, атап айтканда, коомдордун диалектикасынын контекстинде маданий, тарыхый, этномаданий болуп саналган улуттук салттардын уландысы. Диалектиканын өнүгүү жана универсалдуу байланыш теориясы катары, биринчиден, четке кагуу учуру катары, экинчиден, жокко чыгаруунун бир тарабы катары маанисин түшүнүү үчүн феномен же ырааттуулук принциби абдан маанилүү.