(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Изилдөөлөрдүн натыйжасында Ош – Карасуу оазисинин өзгөртүлгөн ландшафттарында кездешүүчү чычкан сымал кемирүүчүлөрдүн арасында үй чычкандары (Mus musculus) доминанттык кылаары аныкталды. Изилденген жаныбарларда мите курттардын үч классына кирген гельминттердин 12 түрү аныкталган. Түрлөрдүн эң көп санын нематоддор түзөт – 9 түр, эң азы акантоцефалдар – 1 түр. Бул станцияларда үй чычкандарынын арасында түрлөрдүн саны боюнча (9) да, особунун саны боюнча да (925) басымдуу позицияны Syphacidae тукумундагы нематоддор ээлей турганын, алар адамдарда жана жаныбарларда мителик кыла аларын өзгөчө белгилей кетүү керек.