(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Бул изилдөөнүн негизги максаты азыркы учурдагы ачык тармактарда коопсуздукту камсыз кылуу үчүн негизги технологиялардын мүмкүнчүлүктөрү карап чыгуу. Изилдөө предмети болуп VPN жана SSL/TLS протоколдору эсептелинет, бул технологиялардын байланыш тармагында колдонулушу, аларды колдонуудагы негизги өзгөчөлүктөрү, айырмачылыктары жана артыкчылыктары, тармак деңгээлинде жайгашуусу, маалымат коопсуздугундагы орду маанилүү орунга ээ. Бул технологиялардын мүмкүнчүлүктөрүн салыштыруу усулу аркылуу алар бири бирине атаандаш технология болсо да бири-бирин толуктап, колдонуудагы функционалдык мүмкүнчүлүктөрүн кеңейтүүгө шарт түзүлөөрү анализденди. Жыйынтыгында протоколдор ар кандай касиеттерге ээ болсо да аларды биргелешип колдонуунун негизинде ар кандай маселелерди жана процесстерди чечүү мүмкүнчүлүгү аныкталды