(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Жумуштун изилдөө объектиси катарында Түштүк Кыргызстандын тоолуу дарыялары каралган. Изилдөөнүн максаты антропогендик-техногендик таасирлердин натыйжасында дарыялардын өнөр жайлык булганышын геохимиялык баалоо болуп саналат. Коюлган маселелерди чечүү үчүн тема боюнча техникалык адабияттарга обзор жасалып, Кара-Дарыя, Көк-Арт, Кара-Үңкүр, Куршаб, Жазы дарыяларынан анализге суунун үлгүлөрү алынды. Лабораториялык сыноолордун жыйынтыктары боюнча суунун курамындагы химиялык заттардын камтылышы бекитилген нормативдерден (ПДК) ашпай тургандыгы жана зыяндуу заттардын аз экендиги аныкталган. Техногендик факторлордун терс таасирин азайтуу максатында илимий-техникалык иш-чаралардын комплексин ишке ашыруу сунушталган.