(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада тоо-кен ишканаларынын курчап турган чөйрөгө тийгизген таасири, анын ичинде өз ишин токтоткон ишканалардын айланасында курч экологиялык кырдаалга алып келди. Акыркы мезгилде экологиялык практикага негизинен изилденип жаткан аймакка мүнөздүү болгон, тоо-кен калдыктарынын экологиялык булганышынан жана зыяндуу таасиринен келип чыккан терс кесепеттер экологиялык көйгөй катары эсетелинет. Жаратылыш ресурстарынан кээ бир өсүмдүктөрдүн жоголушу, экосистемалардын бузулушу, адамдардын ден соолугуна, өсүмдүктөр жана жаныбарлар дүйнөсүнө, ошондой эле материалдык баалуулуктарга реалдуу коркунуч жаратат. Топурактардын физикалык жана механикалык бузулушу, жалпы экосистемалардын, анын ичинде жер үстүндөгү жана жер астындагы суулардын химиялык булганышы жаратылыш системаларынын деградациясына жана экологиялык кесепеттүү оорулардын пайда болушуна алып келүүдө. Тоо-кен казуу иштеринин натыйжаларынын практикалык мааниси кен казып алгандан кийинки айылдын калкы үчүн жагымдуу жашоо чөйрөсүн түзүү, уулуу калдыктарды сактоонун экологиялык коопсуздугу, тоо-кен ишканаларында жаратылыш ресурстарын сарамжалдуу пайдалануу маселелерин негиздөө болуп саналат. Өткөн жылдарда топтолгон экологиялык зыяндын кесепеттерин аныктоо жана жоюу маселеси Кыргызстанда жана башка өлкөлөрдө да көптөн бери күн тартибинде турат.