(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Жумуштун жүрүшүндө аймактын жогорку мантиясынын сейсмикалык томографиялык моделдери алынды. Алыскы аралыктан жайгашкан жер титирөөлөрдөн сейсмограммалык жазуулард колдонуу менен Кыргыз Республикасы жана ага чектеш аймактардын мантиясынын ылдамдыктын бир аймактан экинчи аймакка бирдей эместиги үч түрдүү алгоритмди колдонуу менен алынган сейсмикалык томографиялык моделдер алынды. Эң төмөнкү бөлүгүнүн структуралык өзгөчөлүктөрү талданат. Тянь-Шань тоо кыркасынын Кыргызтан бөлүгүнүн жана ага чектеш аймактардын кыртышынын жогорку мантиясында P толкунун тароо ыпдамдыктары аныкталган.