(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Тянь-Шандын сейсмикалык активдүү райондорунда жер кыртышынын жана мантиянын үстүнкү катмарынын түзүлүшүнүн өзгөчө мүнөздүү өзгөчөлүктөрүн аныктоо үчүн Тянь-Шандын айрым сейсмикалык зоналарын кесип өткөн Бачу-Балхаш геотраверстин эки өлчөмдүү Р сейсмотомографиялык модели аныкталган. Тянь-Шандын жана ага чектеш аймактардын жер кыртышынын жана жогорку манти янын эки өлчөмдүү ылдамдык моделин курууда литосферанын градиент моделинин алгоритми жана программасы колдонулган. Алынган профилдик сейсмикалык томографиялык ылдамдык модел үч өлчөмдүү сейсмикалык томографиялык моделдин модели жана структуралык сейсмологиянын башка авторлор алган моделдер менен салыштыруу жолу менен да талданды.