(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макала шаардык чөйрөдө жүргүнчүлөрдүн агымынын динамикасы жөнүндө маалыматтарды чогултуу методдорун талдоо жана карап чыгууга багытталган. Шаардык жүргүнчүлөрдү ташуунун өсүп жаткан көлөмү жана трафикти натыйжалуу башкарууга болгон муктаждык менен, маалыматтарды чогултуу жана талдоо шаар куруунун жана башкаруунун маанилүү элементи болуп саналат. Макалада колдонулуп жаткан методдорду системалаштыруу, алардын артыкчылыктары жана кемчиликтери бааланып, аларды ар кандай шарттарда колдонуу боюнча сунуштар келтирилген. Изилдөө илимий адабияттарды карап чыгууга, техникалык документтерди талдоого, ар кайсы өлкөлөрдөн келген эксперттер менен маектешүүгө жана практикалык иштерге негизделген. Изилдөөнүн натыйжалары шаардык башкаруу органдары, транспорттук компаниялар, илимий-изилдөө мекемелери жана шаардык транспорт жана мобилдүүлүк маселелери менен алектенген ар бир адам үчүн пайдалуу болушу мүмкүн.