(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Энергиянын жана отундун альтернативдүү булактарын табуу бүгүнкү күндө абдан маанилүү социалдык маселе. Суутек азыр мүмкүн болгон жөнөкөй жашыл энергияны, анын өндүрүшүнүн көлөмүн камсыз кыла ала турган потенциалдуу келечектүү энергия алып жүрүүчү катары каралууда, тез өсүп жатат жана бир аздан кийин углеводороддук отунду—мунай, газ, көмүрдү алмаштырат. Суутек энергиясына өтүү климатты сактоо үчүн күрөштө негизги ролду ойнойт жана суудан чыккан суутек келечектин идеалдуу отуну болуп саналат, анткени Кыргызстан эбегейсиз суу потенциалына ээ. Макалада суутек экстракциялоочу машина жана химиялык ыкманын негизинде суутек экстракциясынын эксперименталдык натыйжалары келтирилген. Суутекти химиялык жол менен алууда натрий алюминаты пайда болуп, алюминийди алууга өнөр жайлык суроо-талап бар экени далилденген. Натрий алюминаты алюминий рудасын алдын ала тазалоодо баштапкы абалын кабыл алат, башкача айтканда, ал тегерек циклге ээ.