(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада Кыргызстандын түштүгүндөгү жер көчкүнүн катастрофалык процесстери тууралуу маалымат берилди, анын артында адам өлүмү жана имараттардын жана курулуштардын олуттуу бузулушу турат. Анализделген метео байкоонун жыйынтыктарынын негизинде аталган жер көчкүлөрдүн пайда болушуна таасир этүүчү факторлор. Кыргыз Республикасында жер көчкүнүн пайда болушуна экологиялык факторлор негизги таасирин тийгизет, бул андан ары алдын алуу жана коргоо иш-чараларынын өзгөчөлүгүн аныктайт деген тыянак чыгарылды.