(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада бул көйгөйгө өбөлгө түзгөн негизги факторлор каралып чыкты. Изилдөөнүнүн объектиси болуп, Кыргыз Республикасындагы энергетикалык каатчылыктын себептерин аныктоо, ал эми предмети болуп, Кыргыз Республикасындагы энергетикалык каатчылыгын жоюудагы инфраструктураны изилдөө эсептелинет. Кыргыз Республикасы үчүн электр энергетикасы өзгөчө мaaнилүү тармак болуп саналат. Борбордук Азияда жайгашкан мамлекеттердин ичинен Кыргыз Республикасы акыркы он жылдыкта олуттуу энергетикалык көйгөйлөргө туш болду. Өндүрүлгөн электр энергиясынын негизги бөлүгү экономиканы өнүктүрүүгө өнөр жайга, айыл чарба өндүрүшүнө жана башкаларга кетет. Кыргыз Республикасы суу ресурстарына бай. Кыргыз Республикасынын суу ресурстарынын энергетикалык потенциалы 162 млрд кВт/саат электр энергиясына (Борбор Азиядагы запастардын 38%) бааланат. Ошондуктан суу ресурстарынын топтолушуна болжолдуу талдоо жүргүзүү азыркы учурда Кыргыз Республикасы үчүн актуалдуу маселе болуп саналат . Азыркы учурда Кыргыз Республикасынын бардык потенциалдуу гидроресурстук запастарын өздөштүрүү деңгээли орто эсеп менен 10%га жакынды түзөт, анын ичинен Нарын дарыясынын бассейни өздөштүрүүнүн эң жогорку деңгээлине ээ - Нарын дарыясынын алабынын төмөнкү агымында жайгашкан өндүрүш жана кубаттуулук боюнча дээрлик 50% Токтогул ГЭС каскады. Ал эми бул макалада энергетикалык кризистин негизги себептеринин бири энергетика системасынын кризистик абалынын факторлору, эксплуатация болуп санала тургандыгы анализденди.