(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Иште практикалык эсептөөлөр жүргүзүлүп, Ош Жылуулук Электр Борборун модернизациялоодо кыска туташууларды эсептөө мисалында электромеханикалык өтмө процесстин математикалык модели иштелип чыккан, анда өтө татаал эсептөөлөр да камтылган. Бирок бул эсептөөлөр ошол эле учурда так чыңалуулардын түйүндөрүнө жана тармактарына токтун эсептөөлөрүн долбоорлоонун негизги түшүнүктөрүн берет: релелик коргоону жана автоматиканы орнотуу үчүн түзүлүштөрдү жана өткөргүчтөрдү тандоо, байланыш жана сигнал берүү линияларында жогорку вольттогу электр линияларын аныктоо, системасында нейтралдуу негизделүүчү санын тандоо жана башка бир катар убактылуу процесстер үчүн. Мындай эсептөөлөр уч фазалуу кыска туташуу, бир фазалуу кыска туташуу жана асимметриялуу кыска туташуу үчүн зарыл.