(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Айлана-чөйрөнүн техногендик булганышынын адамдын ден соолугуна жана айлана-чөйрөнүн компоненттерине терс таасирин алдын алуу маселеси эң актуалдуу маселелердин бири. Атмосфераны булгоочу заттардын бөлүнүп чыгышы, айлана-чөйрөнүн бардык компоненттерине, баарыдан мурда абага, топуракка, адамдын ден соолугуна терс таасирин тийгизет.”Түштүк-Кыргыз цемент” жабык акционердик коому (ЖАК) айлана-чөйрөнү булгоочу булактардын бири болуп саналат. Изилдөөнүн максаты: Өнөр жай ишканасынын айлана-чөйрөгө тийгизген таасиринин экологиялык маселелерин изилдөө болуп саналат. Ишкананын атмосфералык абаны булгоочу негизги булактары, булгоочу заттардын курамы жана бул заттардын адамдын организмине тийгизген таасири жөнүндө жалпы мүнөздөмө берилет.