(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макала композициялык материалды түзүүнүн физикалык-техникалык негиздерине арналган. Изилдөөнүн объектиси болуп Озгур кварц кумунан жасалган бетон эсептелет, ошондой эле изилдөө предмети бетондун бекемдигин, суу өткөрбөстүгүн жана суукка туруктуулугун аныктоо болуп саналат. Математикалык, ошондой эле бетондун бекемдигин, суу өткөрбөстүгүн жана үшүккө туруктуулугун эсептөө үчүн, цементтин сууга катышы, кумдун урандыга катышы, айлана-чөйрөнүн температурасы, орточо температура убактысы, цементтин гидратация коэффициенти, цементтин агрегаттын өз ара аракеттенүү коэффициенти жана бетондун бышуу коэффициентин эске алуу менен компьютердик модель түзүлдү. Берилген модель бетондун курамына жана иштөө шарттарына жараша анын бекемдигин, иштетилишин жана үшүккө туруштук берүүсүн камсыз кылат. Мындай программалык камсыздоо менен иштелип чыккан математикалык модель курулуш компанияларында бетонду долбоорлоо жана өндүрүү үчүн колдонулушу мүмкүн.