(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Бул макалада окуучулардын функционалдык сабаттуулугун калыптандырууга багытталган геометриялык изилдөө маселелери сунушталды. Окуу-изилдөө ишмердигинин функционалдык сабаттуулукту калыптандырууга тийгизген таасири көрсөтүлдү. Геометрияда окуу-изилдөө ишинин негизиги дидактикалык функцияларын көрсөтүлдү: жаңы (окуучуга али белгисиз болгон) билимдерди ачуу; өздөштүрүлүп жаткан билимдерди тереңдетүү; өздөштүрүлгөн билимдерди системалаштыруу; окуучуну үйрөтүү объектисинен өз алдынча үйрөнүү субъектисине өткөрүү. Андан сырткары окуу-изилдөө ишмердиги азыркы мектептеги билим берүүнүн прогрессивдүү формаларынын бири болуп саналып, бул окуучулардын интеллектуалдык жана потенциалдуу чыгармачылык жөндөмдүүлүктөрүн толук аныктоого жана өнүктүрүүгө мүмкүндүк бериши, өз алдынчалык, изилдөө, эксперимент жүргүзүү жөндөмдүүлүгү өсүп, аларды өнүктүрүүнүн чыгармачылык жолдору калыптана тургандыгы айтылды.