(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада Желтоксон темасында жазылган драмалык чыгармалар топтолуп, алардын жанрдык өзгөчөлүктөрү каралат. Бул темадагы драмалык чыгармалардын саны да аз эмес. М. Шаханов жана Ш. Айтматовдун, И.Сапарбаевдин, С.Досановдун, Б.Мукайдын, М.Байгуттун, O.Ахметтин чыгармаларындагы башкы каармандардын образы тарыхый чындыктын негизги белгилерин, мүнөздөмөлөрүн чогулткан. Алардын конфликттүү тагдыры драмалык чыгармаларда ийгиликтүү чагылдырылган, анда конфликт даана көрүнүп турат. Желтоксон темасындагы драмалык чыгармалардын бардыгында Желтоксончу баатырдын жалпы образы бар. Бул баатырлардын образы казак элинин колониализмге жана агрессияга, экспансиянын ар кандай түрлөрүнө каршы күрөшүнүн натыйжасы. Бул баатырлардын образы коом менен адамдардын ортосундагы ар кандай конфликттердин негизинде жаралган. Алар драмалык каарман катары эмес, биринчи кезекте тарыхый каарман катары баалуу. Макаланын актуалдуулугу берилген темадагы драмалык чыгармалардын биринчи топтук анализинде жатат.